PDPA NOTICE

Introduction

In compliance with the Personal Data Protection Act 2010 (“the Act”) and its regulations, this notice is issued to all our valued users and/or prospective users. This Notice will inform you of your rights with regards to your personal data that has been and/or will be, collected and processed by us.

Pengenalan

Bagi mematuhi Akta Perlindungan Data Peribadi (“Akta”) dan peraturannya, notis ini dikeluarkan untuk rujukan pengguna sedia ada dan/atau bakal pengguna kami. Notis ini memaklumkan kepada anda tentang hak-hak berkaitan data peribadi anda yang telah dan/atau akan dikumpul dan diproses oleh pihak kami.

Collection of personal data

We have collected and will collect your personal data to be processed by us and/or on your behalf in the course of your present or future dealings with LUMI GLOBAL SDN BHD (“we”, “our”, “us” or “Company”). Your personal data enables us to achieve the “Purpose” herein that is in connection with our business.

Pengumpulan data peribadi

Kami telah mengumpul dan akan mengumpul data peribadi anda untuk diproses oleh pihak kami dan/atau menjadi wakil bagi pihak anda untuk sebarang urusan semasa atau akan datang melibatkan LUMI GLOBAL SDN BHD (“kami” atau “Syarikat”). Data peribadi anda membolehkan kami mencapai “Tujuan” kami sebagaimana yang dinyatakan di sini yang berhubung kait dengan perniagaan kami.

Description of personal data

  1. Mobile phone number
  2. IP address
  3. Personally Identifiable Information (PII) defined by international laws or standards 

Huraian data peribadi

  1. Nombor telefon bimbit 
  2. Alamat IP 
  3. Maklumat Pengenalan Diri (PII) yang ditakrifkan oleh undang-undang atau piawaian antarabangsa

Purposes for collection of personal data

We will use the user’s personal data for the following purposes including but not limited to:

  1. The ability to send a unique OTP (one-time password) code to the user’s mobile phone number for the purpose of securely using the app and all its features as a signed in user.
  2. Providing users with our services including receiving opt-in push notifications of news content, the ability to access articles in the app, bookmarking articles, viewing recently read articles, changing preferred languages, and customising the app to the user’s preferences.
  3. Operating and improving the app and our services; understanding a user’s preferences and their interests in order to cater a customised environment according to the user’s needs.
  4. Data analytics, internal business, administrative and troubleshooting purposes.

Tujuan pengumpulan data peribadi

Kami akan menggunakan data peribadi pengguna untuk tujuan berikut, termasuk tetapi tidak terhad kepada:

  1. Kemampuan untuk menghantar kod unik OTP (one-time-password) ke nombor telefon bimbit pengguna untuk memastikan aplikasi ini dan semua ciri-cirinya digunakan dengan selamat oleh pengguna yang telah mendaftar masuk.
  2. Menyediakan pengguna dengan perkhidmatan kami termasuk menerima notifikasi pilih-masuk (opt-in) melibatkan kandungan berita, kemampuan untuk mengakses artikel dalam aplikasi, menanda artikel, melihat artikel terkini yang dibaca, menukar pilihan bahasa, dan menyesuaikan aplikasi mengikut kehendak pengguna.
  3. Mengoperasikan dan menambah baik aplikasi dan perkhidmatan kami; memahami kehendak dan kecenderungan pengguna bagi mewujudkan persekitaran yang sesuai berdasarkan keperluan pengguna. 
  4. Analisis data, urusan dalaman perniagaan, pengurusan dan penyelesaian masalah.

Sources of personal data

  1. The Company obtains a user’s personal data after a user downloads the application and goes through the sign up process where they are required to input their mobile phone number to sign up or sign in.
  2. When the user visits our website. Anonymous user data is collected by third-party vendor Google Analytics, for the purpose of tracking website activity and understanding general user behaviour. User data may also be collected by other selected third-party vendors and/or business partners. 
  3. When the user participates in any feedback surveys or marketing efforts for the purpose of improving our services.
  4. When users contact us through verbal or written communications and any other instances where users provide information to us from time to time.

Sumber Data Peribadi

  1. Syarikat memperoleh data peribadi pengguna selepas pengguna memuat turun aplikasi dan menjalani proses pendaftaran yang memerlukan nombor telefon bimbit mereka untuk mendaftar atau log masuk. 
  2. Apabila pengguna melayari laman web kami. Data pengguna yang tidak dikenali dikumpulkan oleh pihak ketiga iaitu Google Analytics, bagi menjejaki aktiviti laman web dan memahami tingkah laku pengguna secara umum. Data pengguna juga mungkin dikumpul oleh pihak ketiga lain (vendor) dan/atau rakan niaga terpilih. 
  3. Apabila pengguna menyertai sebarang kaji selidik maklum balas atau usaha pemasaran yang dijalankan bagi menambah baik perkhidmatan kami.
  4. Apabila pengguna menghubungi kami melalui komunikasi secara verbal atau bertulis dan lain-lain, yang memerlukan mereka memberi maklumat kepada kami dari semasa ke semasa.

Disclosure of personal data

We may disclose your personal data internally to:

  1. Our company, business partners or subsidiaries.
  2. Any vendor, agent, data processor, telecommunications company, legal, accounting, technology outsourcing, and administrative services that are connected to business operations and our services provided to you.
  3. Government or regulatory bodies in any jurisdiction or any person to whom we are legally obliged to disclose data.
  4. Any other third-party that has been requested or authorized by you for the Purposes mentioned above.

Pendedahan data peribadi

Kami boleh mendedahkan data peribadi anda untuk kegunaan dalaman kepada:

  1. Syarikat kami, rakan niaga atau anak syarikat
  2. Mana-mana pembekal (vendor), ejen, pemproses data, syarikat perkhidmatan telekomunikasi, perundangan, perakaunan, penyumberan luar teknologi, dan pengurusan yang mempunyai hubung kait dengan operasi perniagaan dan perkhidmatan kami kepada anda.
  3. Badan-badan kerajaan atau pengawalseliaan dalam mana-mana bidang kuasa atau mana-mana individu yang boleh mendedahkan data secara sah di sisi undang-undang.  
  4. Mana-mana pihak ketiga yang telah diminta atau diberi kuasa oleh anda sebagaimana Tujuan yang dinyatakan di atas.

Parties will treat your personal data as confidential, in accordance with this Privacy Policy and with all applicable Data Protection legislation and will process such personal data only for the Purposes and within the terms set out herein. 

Pihak yang berkenaan akan meletakkan data peribadi anda sebagai sulit, bertepatan dengan Dasar Privasi ini dan semua undang-undang yang melibatkan Perlindungan Data serta akan memproses data peribadi tersebut hanya untuk Tujuan dan terma yang telah dinyatakan di sini. 

We take every measure to provide a comparable level of protection for personal data should the information be processed by a Vendor. LUMI GLOBAL SDN BHD is committed to complying with the Personal Data Protection Act 2010, in particular, its policies as well as corresponding guidelines and orders.

Kami telah mengambil semua langkah sewajarnya bagi memastikan tahap perlindungan data peribadi diberikan dengan sebaiknya, sekiranya maklumat tersebut diproses oleh Vendor. LUMI GLOBAL SDN BHD komited dalam mematuhi Akta Perlindungan Data Peribadi 2010, khususnya melibatkan dasar, panduan dan arahan yang berkaitan.

Security of personal data

LUMI GLOBAL SDN BHD uses strict procedures and security features to prevent unauthorised access wherever possible. Personal data provided to the Company via our website or the Lumi application is protected during transit using encryption such as Transport Layer Security (TLS). When personal data is stored by us, we use computer systems with limited access. Data stored in cloud services is in encrypted form including when we utilize third-party storage. The level of security of personal data which is kept in a non-electronic environment is also treated with strict procedures and means.

Keselamatan data peribadi

LUMI GLOBAL SDN BHD menggunakan prosedur dan ciri keselamatan yang ketat untuk menghalang akses yang tidak dibenarkan. Data peribadi yang diberikan kepada Syarikat melalui laman web kami atau aplikasi Lumi adalah dilindungi semasa transit yang menggunakan penyulitan seperti Transport Layer Security (TLS). Apabila kami menyimpan data peribadi, kami menggunakan sistem komputer dengan akses yang terhad. Data yang disimpan dalam perkhidmatan awan adalah dalam bentuk yang disulitkan termasuk ketika kami menggunakan penyimpanan pihak ketiga. Tahap keselamatan data peribadi yang telah disimpan dalam persekitaran bukan elektronik juga diletakkan dengan prosedur dan kaedah yang ketat.

Use of cookies

The cookies used by our website are solely associated with anonymous users and their computers and do not provide personal data on users. Some cookies are used by third parties to provide our Company with data on the effectiveness of its engagements and promotions. The cookies used by the Website do not in any way collect personal data that could be used to identify a specific user. In addition, cookies are of a temporary nature, used solely to improve the efficiency of the last transmission. Users may configure their web browser to notify them of the reception of cookies and to prevent their installation on their computer.

Penggunaan cookies

Cookies yang digunakan oleh laman web kami hanya melibatkan pengguna tidak dikenali dan komputer mereka, dan tidak memberikan data peribadi pengguna kepada kami. Sesetengan cookies yang digunakan oleh pihak ketiga bertujuan menyediakan Syarikat kami dengan data keberkesanan penggunaan dan promosi. Selain itu, cookies adalah bersifat sementara, yang digunakan hanya untuk menambah baik kecekapan transmisi terakhir. Pengguna boleh mengkonfigurasi pelayar laman web mereka untuk memaklumkan tentang penerimaan cookies dan menghalang pemasangannya di komputer mereka.

Transfer of Personal Data

We may transfer user data to be processed outside Malaysia by our vendors and will provide a comparable level of protection for personal data. 

Pemindahan Data peribadi

Kami boleh memindahkan data pengguna untuk diproses di luar Malaysia oleh vendor kami dan akan menyediakan tahap perlindungan yang sebaiknya untuk data peribadi.

Data subject’s obligations

It is necessary for the Company to collect and to retain user data and therefore obligatory for users to supply data to us in the most accurate manner. If clients do not provide us with personal data, we are unable to process the data on the user’s behalf, for the Purpose stated above, or effectively render our services to our users, and all relationships created or to be created between us shall then be terminated and cease to be in effect immediately.

Tanggungjawab subjek data

Adalah wajar bagi Syarikat untuk mengumpulkan dan mengekalkan data pengguna, dan adalah menjadi tanggung jawab pengguna untuk memberikan data yang tepat kepada kami. Sekiranya pengguna tidak memberikan data peribadi, kami tidak dapat memproses data tersebut bagi pihak pengguna, bagi Tujuan yang telah dinyatakan di atas, atau membolehkan kami menyampaikan perkhidmatan yang berkesan kepada pengguna, dan semua perkara yang wujud atau akan diwujudkan melibatkan pihak kami akan dibatalkan dan diberhentikan dengan serta-merta.

The rights of data subject

  1. To request access to personal data

You have the right to request for access to personal data processed by us with reasonable notice. Access requests can be made through by emailing us at hello@luminews.my with your name and phone number included.

  1. To request correction of personal data

Users have the rights to request for correction and/or update of your personal data 

that is inaccurate, incomplete, or outdated. Correction requests can be made via emailing to the email address above with your name and phone number included.

  1. To limit processing of your personal data

Users are entitled to limit our processing of personal data by expressly withdrawing the consent given previously, in each case, including for direct marketing purposes subject to any application legal restrictions, contractual conditions, and within a reasonable time period. The Company may refuse to comply with a data access request or a data correction request and shall, by notice in writing, inform you of our refusal and the reasons for our decision.

Hak subjek data

  1. Untuk memohon akses kepada data peribadi

Anda mempunyai hak untuk memohon akses kepada data peribadi yang telah diproses oleh kami dengan sebab yang munasabah. Permohonan pengaksesan boleh dibuat melalui e-mel di hello@luminews.my dengan menyertakan nama dan nombor telefon anda.

  1. Untuk memohon pembetulan data peribadi

Pengguna mempunyai hak untuk membetulkan dan/atau mengemaskini data peribadi yang tidak tepat, tidak lengkap atau sudah lama. Permohonan pembetulan boleh dibuat melalui e-mel di hello@luminews.my dengan menyertakan nama dan nombor telefon anda.

  1. Untuk mengehadkan pemprosesan data peribadi anda

Pengguna dibenarkan untuk mengehadkan pemprosesan data peribadi oleh kami dengan menyatakan penarikan semula kebenaran yang telah diberikan sebelum ini, dalam setiap kes, termasuk bagi tujuan pemasaran terus, tertakluk kepada sebarang sekatan undang-undang yang berkaitan, syarat kontrak, dan dalam tempoh yang munasabah. Syarikat boleh menolak untuk memenuhi permohonan pengaksesan dan pembetulan data melalui notis bertulis, bagi memaklumkan kepada anda tentang penolakan dan sebab-sebab keputusan tersebut dibuat.

Changes to the Privacy Policy

We reserve the right to amend this Privacy Policy from time to time without prior notice. We advise that you check our app and website (www.luminews.my) for the Privacy Policy on a regular basis. 

By continuing your usage of our application, our website and/or services, you hereby agree to the Privacy Policy and any amendments made to it.

Perubahan dasar privasi

Kami berhak mengubah Dasar Privasi ini dari semasa ke semasa tanpa sebarang makluman awal. Kami menyarankan anda untuk memeriksa aplikasi dan laman web (www.luminews.my) secara kerap mengenai Dasar Privasi tersebut.

Dengan meneruskan penggunaan aplikasi, laman web dan/atau perkhidmatan kami, anda dengan ini bersetuju dengan Dasar privasi yang ditetapkan dan sebarang pembetulan yang dibuat.

Lumi lebih baik di aplikasi

muat turun di sini untuk bacaan lebih lancar